Dit is een citaat van de beroemde Bobby Jones, die later Augusta National heeft laten bouwen, en het jaarlijks terugkerend Master toernooi heeft opgezet. Zelf zal je misschien wel eens de opmerking of het advies hebben gekregen, dat je langzamer moet swingen. De feiten liggen echter anders en Bobby Jones had op dit punt geen gelijk.

Tour professionals hebben geen langzame swing. Ze swingen snel. Met een snelle swing bedoelen we de tijd die het neemt om de golfclub „weg te nemen“ voor de backswing tot het moment van impact bij de bal. Dat is bij tour pro’s in de range van net iets onder een seconde tot net iets meer dan een seconde. Tourpro’s zijn de afgelopen jaren ook sneller gaan swingen met als doel om meer afstand te krijgen.

Waarom zou je als amateur golfer het tempo van de tourpro gaan imiteren? Daar is sinds de ontdekking van het fenomeen door John Novosel Sr. het nodige onderzoek aan gedaan. Met name de spreiding en het langzame(re) tempo van de amateur golfer laat in de praktijk zien, dat we daarom maar moeilijk controle krijgen over de witte bal.

Meer weten? Kijk dan eens naar de studies op onze site door de Yale University.